«Плаче свічка пам’яті…»

28.02.2016 18:58

18,19, 20 лютого 2014 року…

   Трагічні дні, які чорними рядками вже вписані в історію сучасної України. Батьківщина плаче, вшановуючи пам’ять Героїв Небесної Сотні.

   19 лютого в бібліотеці ЗОШ №13 зібралися учні 8-9 класів, учителі та гості: письменниці Сміли Н.Матюшенко-Гребенюк та Т.Шугар-Благодарна на зустріч-присвяту «Герої не вмирають, бо в душах зерна мають… Убудь-яку хвилину крізь память проростають». Захід приурочений памяті загиблих на майдані героїв.

   Митці постійно тримають руку на пульсі всіх подій, що відбуваються в країні. Не оминули вони своєю увагою і трагічні дні лютого 2014 року. Н.Матюшенко-Гребенюк процитувала уривок із рукопису майбутньої книги «Світлиця мого життя», присвячений племіннику, Герою Небесної Сотні, смілянину Юрію Пасхаліну, розповіла учням про родину та дитинство Юрія.

   Т.Шугар-Благодарна прочитала присутнім вірш-посвяту Юрію Пасхаліну, поезію пам’яті Михайла Жизневського та інші патріотичні твори про Україну.

   Учні декламували поезії, які відображають страшні і водночас героїчні події лютого 2014 року, зокрема вірш С.Бояркевич, присвячений наймолодшому загиблому герою Назару Войтовичу, прозвучали також вірші С.Пантюка та Т.Грель.

   Із цікавістю всі переглянули презентацію дитячих та сімейних фото Юрія Пасхаліна. На заході була представлена виставка збірок присутніх авторів та поетів, вірші яких звучали на зустрічі.

Зворушливо закінчився захід: учителі, учні та гості переглянули кліп та прослухали пісню  Юрія Футуйми та Лесі Любарської «Плаче свічка пам’яті Небесної Сотні». Наостанок було зроблене фото напамять.